Szavazz a legjobb design ötletre!

Szavazz a legjobb design ötletre!

2013. ápr 10.

Olykor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy 2013-ban már nem lehet újat feltalálni, sőt egyre nehezebb a designerek helyzete. Hát ilyenkor tévedünk! Környezetünk és életmódunk változása sorra követeli meg az újításokat.  Az Electorlux Design Lab formatervező versenye évről évre gyűjti össze a jövő háztartásai számára megálmodott innovatív koncepciókat. 

Design_Lab_logo.jpg

Az eddigi 10 év során 5 alkalommal kerültek magyar pályázók a világ legjobbjai közé, sőt 2007-ben Szabó Levente az első helyezett lett E-wash nevű kompakt mosógépével. A MOME egykori hallgatója azóta már az Electrolux olaszországi design központjának munkatársa.

Szabo-Levente_E-wash.jpg

Tehát már csak azért is érdemes figyelemmel követni az idei versenyt, mert a 2 magyar induló remélhetőleg dobogós lesz. Arról nem beszélve, hogy elképzelhető, az a koncepció, amire ma szavazunk, holnap már több ezer konyha szerves részét fogja képezni!

A Design Lab egyik hivatalos bloggereként igyekszem minden érdekességről beszámolni nektek. A szervezők ebben az évben a „városiasodásból” eredő problémák megoldását tűzték ki célul. A terveket a közösségi főzés, a friss levegő vagy a tiszta otthon témakörében készíthetik el a versenyzők.

temak.jpg

Csernátony Fanni (MOME) SEAbreeze koncepciójával a friss levegő témakörben indult a versenyen. Ötlete egy komplex légtisztító rendszer, amely tengervíz párologtatásával teremt tökéletes mikroklímát a lakásban. A készülék tiszta levegőt, ideális páratartalmat biztosít a lakásban, és ivóvizet készít sós vízből. A koncepció a levegő minőségének javítása mellett, a korlátozott édesvízkészlet problémájára is megoldást nyújt. Szerintem ötlete már csak ez a néhány sor alapján is megérdemel egy szavazatot!

seabreezesmall.jpg

Hazánkat képviseli Söjtöry Szabolcs is (szintén MOME) a tiszta otthon témakörben indított HumiWash tervével. A HumiWash egy gőzprogramos mosógép, mely a fürdőszoba levegőjének páratartalmát vízzé, majd gőzzé alakítja a mosáshoz. A falra szerelhető HumiWash helytakarékos, ugyanakkor kényelmesen használható, hiszen a használt ruhát akár azonnal ki lehet mosni. A gőzzel működő készülékkel vegyszerek nélkül és energiatakarékosan lehet tisztítani a ruhákat. Az én kicsi fürdőszobámba épp tökéletes lenne, és ezzel valószínűleg sok tudatos ember van még így!

mosogep.jpg

Előző évekhez képest változás a versenyben, hogy immár a közönség is szavazhat a legjobbakra. A top 100+ pályamű már felkerült az oldalra, közülük választják majd ki a legjobb 50-et, majd 20-at. Végül pedig a top8 közül kerül ki a győztes. 

Figyeljétek tovább a blogot, a Faceboookon is!