Zsűri előtt a Gombold újra! pályázatai

Zsűri előtt a Gombold újra! pályázatai

2013. ápr 04.

Lezárult a jelentkezés az idei Gombold újra! Közép-Európa pályázatára, így hamarosan kiderül, mi ihlette meg a magyar tehetségeket. Kíváncsian várjuk!

Ahogy arról korábban már beszámoltam, a magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős Design Terminál harmadik alkalommal írta ki a Gombold újra! öltözéktervezési pályázatot, amely idén már témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépte az országhatárt. A szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.

gombold_1.jpg

A jelentkezési határidő lejártáig, vagyis április 2-ig, az elmúlt évekhez hasonlóan most is több száz pályamunka érkezett be. Ebben az évben a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy az ország minden régiójába eljusson a pályázat híre, ennek érdekében ellátogattak Sopron, Debrecen, Szeged, Budapest, Kaposvár könnyűipari- és divatiskolájába is, hogy személyesen buzdítsák jelentkezésre a tervezés iránt érdeklődő fiatalokat.

Az előzsűrizésre felkért magyar és külföldi szakemberek most két napra bezárkóznak a Design Terminál üvegajtói mögé és kiválasztják azokat a pályaműveket, amik érdemesek a továbbjutásra. Ezután meg is kezdődhet a tervek kivitelezése!

A tervzsűribe neves lengyel, szlovák és cseh divatszakemberek is meghívást kaptak, ezzel is hangsúlyozva a pályázat nemzetközi tematikáját.

Hazánkba látogat Wojciech Dziedzic lengyel divat- és jelmeztervező, a poznani School of Form Divat Tanszékének vezetője, aki többek között olyan nagy tervezőkkel is dolgozott együtt, mint Jil Sander vagy Alberta Ferretti. Itt lesz Dana Kleinert divattervező, a Slovak Fashion Council elnöke, akinek saját márkája a világ számos pontján elérhető. És örömmel elfogadta a szervezők felkérését Olo Križová enteriőr- és divatstylist is, aki a cseh divatélet megkerülhetetlen alakja, a Prague Fashion Weekend művészeti igazgatója.

A magyar szakmai oldal képviseletében a zsűrit erősíti Anda Emília, ruhatervező, textilművész; Harmati Hedvig textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és Textiltervező Tanszékének vezetője; Simonovics Ildikó muzeológus, divattörténész, valamint Zsótér László DLA, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanára és rektorhelyettese is.

A kivitelezett terveket második körben május közepén zsűrizik, majd június 7-én megszületik a döntés, amelynek eredményét másnap, a divatbemutatókat követően ismerheti meg a nagyközönség.