Miniatűr szobacsodák

Miniatűr szobacsodák

2013. már 31.

Annyira részletgazdagok és szépen kidolgozottak ezek a szobák, hogy a fotók alapján könnyen össze lehetne téveszteni őket egy valós házzal. Pedig ezek a miniatűr modellek maximum 30 centi magasak, és mégis van bennük szőnyeg, függöny, kézzel festett tapéta, és festmények a falon. Elkészítésükre az 1930-as években adott megbízást Narcissa Niblack Thorne, amerikai örökösnő és művész, aki megszállottan imádta a babaházakat, felnőtt korában is. 

babahaz01.jpgbabahaz02.jpg

Mesteremberek és asztalosok segítségével történelmileg pontos miniatúrák készültek az építészetileg fontos szobákról, amelyeket Narcissa világ körüli utazásai során látott. Sorra készültek a különleges szobák, többek között olaszországi étkező, angol könyvtárszoba vagy francia szalon mása.

babahaz03.jpgbabahaz04.jpgbabahaz05.jpgbabahaz06.jpgbabahaz07.jpg

Az teszi őket igazán valósághűvé, hogy a világításnak köszönhetően úgy tűnik, mintha az ablakok és az ajtók a valódi világba vagy egy másik helyiségbe nyílnának. 

babahaz08.jpgbabahaz09.jpgbabahaz10.jpgbabahaz11.jpg

Összességében, Thorne közel 100 szobát alakíttatott ki, amelyek ma londoni és Los Angeles-i múzeumokban állnak.1966-os halálának ellenére nem állt le a munka, fia viszi tovább a babaház-készítést.

fotók: 1,2,3-7, 8-11