Budapest képes múltja és jelene

Budapest képes múltja és jelene

2013. már 23.

Mostanában gombamód szaporodnak azok a könyvek, weboldalak, blogok, amelyek régi budapesti fotókat gyűjtenek össze és ezeket gyakran a jelen pillanathoz hasonlítják.

Egyik kedvencem az Ablak a múltra, amely a legismertebb online gyűjteményt, a Fortepan fotóit használja fel. Kerényi Zoltán két éve öl rengeteg munkát abba, hogy utánajár a múltbeli fotók pontos helyszínének és a jelenlegi környezetbe illeszti őket. Ezzel egy varázslatos egyveleget alkot, igazi időutazásban lehet részünk fotóit nézegetve.

ablak.jpg

Hogy mi lehet az oka ennek a múltidéző "divathullámnak"? Talán mostanra érkeztünk el oda, amikor már van mire visszanézni. Az utak tömve vannak autókkal, a díszes épületeket sokfelé rideg üvegházak váltották fel, máshol pedig lakóparkok nőttek ki a földből, amelyek mellőznek mindenféle cirádát, díszes korlátot, faragott kaput, és persze a tervező szellemiségét. Nem meglepő, hogy sokakat nosztalgikus érzések töltenek el, ha arra gondolnak, hogy milyen lehetett itt az élet, amikor még lovas kocsik robogtak az utakon, a nők nagy szoknyájukkal seperték fel az utat és a házak esztétikai élményt is nyújtottak részletgazdag kidolgozottságukkal.

Nemrég az Alexandra Kiadó eljuttatta nekem a Budapest anno és most című könyvet, amely a Kiscelli Múzeum gyűjteményének legjavát vonultatja fel. Múlt és jelen találkozása ez a könyv, fotóin érdemes elidőzni, böngészni, megfigyelni és átérezni a kor hangulatát! 

budapest anno es most.JPG