Hobbitfalu Olaszországban

Hobbitfalu Olaszországban

2013. már 21.

Múltkor bemutattam egy hobbit pubot, de most egy egész falura bukkantam az interneten. Olaszországban megbújik egy kis falu, ami régebbi mint az írott olasz történelem. Látogassatok el Alberobelloba, a 11 ezer lakost számláló településre, amely szokatlan épületeinek köszönheti hírnevét!

Alberobello1.jpg

Alberobello 1996 óta az UNESCO világörökség listájának része trullóinak hála. Ezek a kis fehérre meszelt méhkaptárhoz hasonló házak olyan technikával készültek, amely már a neolitikumban ismert volt. Kizárólag kőből épültek, mindenféle kötőanyag, habarcs vagy cement, sőt tartó oszlopok nélkül. 

Alberobello3.jpgAlberobello6.jpgAlberobello4.jpg

Az első otthonok a 16. században jelentek meg ezen a vidéken, egyesek szerint a magas adóztatás hatására. Ezek a házak ugyanis gyorsan elbonthatóak, majd könnyedén újra visszaépíthetőek voltak.. Sajnos azonban hamar híre ment a turpisságnak, és az elbontható házakra parancsot adó grófot börtönbe zárták. 

Alberobello2.jpg

A helyiek különböző szimbólumokat festettek a kúp formájú tetőkre, például keresztet vagy átnyilazott szívet. A huszadik század második felében azonban egyre többen költöztek el innen, a falu egyre elhagyatottabb lett. A történelem iránt érdeklődő turisták számára azonban a mai napig kedvelt célpont. 

Alberobello5.jpg

Szerintetek milyen lehet az élet egy trullóban? Szerintem érdekes és barátságos, bár picit szűkösnek tűnik a hely. A helyi hotel viszont igencsak hívogató ezek a fotók alapján!

trullisalon.jpgtrulliceiling.jpgtrullibedroom.jpgtrullikitchen2.jpg

fotók: 1, 25, 6