Ez a home-trend idén

Ez a home-trend idén

2013. már 06.

Itt a tavasz és ezzel nekem is több életkedvem lett, a lakásba pedig besüt a nap és minden szegletét jobban látom. Folyamatosan gyűjtöm a lakberendezési ötleteket és próbálok "távolabbra" nézni a shabby-n és a skandinávon túl. Ez nem megy könnyen, de azért összeszedtem néhány népszerű trendet, ami valószínűleg nagy visszhangot kelt idén és gyakran találkozhatunk vele. Íme néhány kulcsfontosságú belsőépítészeti 2013-as irány!

1. Fészekrakó férfiak

Úgy tűnik, hogy a fejlődő országokban a férfiak a korábbiaknál több időt töltenek otthon, kiveszik a részüket a házimunkából és a gyereknevelésből. Ezzel párhuzamosan nagyobb beleszólást követelnek a lakás milyenségébe, így idén minden eddiginél jobban tükrözi a design a férfiak jelenlétét és a nemek közti egyenlőséget. 

men.jpg

Nyugodt vonalak, feltűnésmentes színek, és semmi cukiság. Ezek a férfi uralta lakás jellemzői. A két nem közti egyensúlyt nehéz kiépíteni otthon, valakinek mindig engednie kell, de ha sikerül összeegyeztetni a kívánalmakat, akkor nagyon izgalmas belső hozható létre. 

2. Még mindig csináld magad

Bár én néha már megcsömörlök a Pinterestről rám ömlő DIY ötletektől, a csináld magad elvet nem lehet háttérbe szorítani. Az önkifejezés igénye, a kreativitás megvillantása és az ezekkel történő online eldicsekvés szinte hétköznapinak nevezhető. Ha szeretnénk, hogy a minket körbevevő tárgyak kifejezzenek valamit rólunk, eltérjenek a tömeg gyártott ikea bútoroktól, akkor bizony hozzá kell nyúlni és átalakítani. Vannak, akik ezt már szinte művészi szinten végzik, én még csak az inkább megmosolyogtató próbálkozásokig jutottam...

vintage.jpg

Ugyanakkor ide tartozik a régi bútorok felújítása, lefestése, kárpitozása. A trend ezen része nagyon örvendetes, csak így tovább!

3. Hímzett, kötött, horgolt

Nem csak a gerilla kötés népszerű évek óta, hanem a kötött, horgolt puffok és szőnyegek, a hímzett párnák és terítők. A horgolt kisszékek kifejezetten kedvenceim, bár hazánkba még nem igazán szállingózott be ez az irányzat, csupán a VintageBazaarnál találkoztam hasonlóval.

horgolt01.jpg

A kedvencem Claire-Anne O'Brien, akinek különleges munkái közt érdemes körbenézni!horgolt02.jpg

4. Csíkok

Ezt a trendet már tavaly éreztem, amikor egy fekete-fehér csíkos tapétára cseréltem az üres festett falat...  Bár sokan azt gondolják, hogy amilyen tetszetős eleinte, olyan zavaró lesz később, ám tapasztalatból mondom, hogy a csíkok egyáltalán nem idegesítőek, csak átgondoltan kell alkalmazni őket. 

csikos.jpg

Elsősorban a közösségi terekben mutat jól, mert dinamizmussal tölti meg a szobát, energiát és inspirációt ad. 

5. Zöld falak, tetőkertek

A városi ember talán legfontosabb trendje idén! A vertikális kertre már mutattam néhány ötletet: a palack-kert kicsit humoros látványt nyújt, a növényekkel vakolt épületről szóló bejegyzés az egyik legolvasottabb volt, de a párizsi tetőkertet is nagyon szerettétek. 

vertical.jpg

Hazánkban leginkább irodák, bevásárló központok és szórakozó helyek (Gödör Klub) kísérleteznek a vertikális kerttel, de biztos vagyok benne, hogy idén nyáron sokkal több helyen futhatunk majd bele ilyen zöld területbe.