A Rothschild-kastély pusztulása

A Rothschild-kastély pusztulása

2013. már 04.

A Rothschild név hazánkban is ismerősen cseng, ha más nem akkor az egykori élelmiszerbolt által. A legnagyobb európai bankárdinasztia hatalmas vagyont halmozott fel, a mai napig számottevő hatalommal bírnak tagjai. Arról azonban nem igazán lehet hallani, hogy valamit hagynak leromlani, szétbomlani, tönkremenni. Pedig mindössze öt mérföldre a Notre-Dame-tól, az Edmond de Rothschild park zöld gyepén túl áll egy szomorú képet mutató kastély... 

rot02.jpgrot01.jpg

Az épület elhagyatottan áll a második világháború óta, ekkor ugyanis a Rothschild család Angliába menekült a németek elől, akik később elfoglalták a házat. Párizs felszabadulása után az amerikai katonák "költöztek be" önkényesen a kastélyba. A Rothschild család sosem tért vissza ide, az egykori gyönyörű épület romlásnak indult és a graffitisek kedvenc helyévé vált.

Szerencsére Edouard Bergé, városkutató vette a bátorságot és behatolt a házba, hogy elkészítse a ritkaságnak számító fotóit.

rot04.jpgrot05.jpgrot03.jpgrot06.jpg A fejedelmi épületet James Mayer de Rothschild vásárolta 1817-ben, aki állítólag Bill Gates vagyonának ötszörösével rendelkezett ekkoriban. Az egykor csodálatos, élettel teli kastély arra volt hivatott, hogy eldicsekedjen ezzel a vagyonnal. Angol kertjében szökőkút csobogott, bent pedig Eugène Lami freskói borították a falakat, és fényűző partiknak adott helyet. A vendéglistán olyan nevek szerepeltek, mint Rossini, Chopin, Balzac, Delacroix, és a politikai, gazdasági világ legbefolyásosabb emberei. 

Akkor még zenétől, beszélgetéstől és nevetéstől zengtek a termek. Elképzelhetetlen volt az, ami ma már a valóság: romos, összefirkált falak. Sajnos 1951-ben történelmi emlékműnek nyilvánították az épületet, majd 1979-ben az egyik leszármazott jelképes 1 frankért eladta Párizsnak. A főváros azonnal tovább adta egy szaúd-arábiai vevőnek 50 millió frankért. A ház azonban harminc év elteltével is érintetlenül áll. Becslések szerint 30 millió euróba kerülne a felújítása.

rot10.jpgrot07.jpgrot09.jpgrot08.jpg

Míg a kastélyt körbevevő park gyönyörű állapotban várja a kikapcsolódni vágyókat, addig a történelmi épület zárt kapukkal romlik tovább.  

forrás: MessyNessy