Hamarosan ismét itt az "erkély-időszak"

Hamarosan ismét itt az "erkély-időszak"

2013. feb 27.

Minden tavasszal elmondom, hogy nagy szívfájdalmam, hazánkban nem sok figyelmet fordítanak az emberek az erkélyükre. Limlomok tárolására használja a többség, vagy még arra sem. Nem hogy szék és asztal nem kerül ki, de még virágok sem.

Pedig a legkisebb erkély is alkalmas arra, hogy egy kis természetet, mini-kertet vagy egy reggeliző asztalkát helyezzünk el rajta és ezzel megnöveljük a lakás hasznos terét. Nem beszélve arról, hogy mennyit javít a közérzeten az, ha a hétvégét például a napsütésben üldögélve kezdjük.

erkely04.jpg

Kétféle erkély van: nyitott erkély, melyet franciás elnevezéssel leginkább balkonnak neveznek és csukott erkély, melyre röviden csak az erkély elnevezést használjuk. A balkon az épület homlokzatán kiugró kő-, vas-, vagy falemez, melyre a szobákból egy-vagy több ajtón át (az erkélyajtón) kilépni és rajta a szabadon tartózkodni lehet. A rövidebb, 1-3 ablak előtt fekvő nyitott erkélyekkel a rizalitokat ékesítjük, vannak azonban az egész homlokzat hosszában végigfutó nyitott erkélyek is; ez utóbbiakat különösen Franciaországban szeretik alkalmazni.

A szorosabb értelemben vett erkély, vagyis csukott erkély, az épület homlokzatán egy vagy több emelet magasságában végignyúlva ugrik ki, és ritkán szélesebb 1-2 ablakköznél. Elől és néha oldalvást is ablakai vannak.

Összegyűjtöttem néhány inspiráló fotót nektek!

erkely01.jpg

balcony05.jpg

erkely02.jpg

balcon01.jpg
balcon02.jpg

erkely05.jpg

erkely03.jpg

erkely08.jpg

erkely07.jpg