Játék a színekkel és a fényekkel

Játék a színekkel és a fényekkel

2013. feb 19.

Korábbi bejegyzésemben már mutattam egy részletet nektek ebből a svédországi lakásból, és sokak tetszését elnyerte. Érdemes azonban jobban körbenézni benne, mert szerintem van itt még egy-két ügyes trükk, amit bárki alkalmazhat otthonában. 

Scandinavian-apartment-21.jpg

A színek környezetünkre gyakorolt hatásáról már írtam, sőt azok visszafogott és ízléses használatáról is. Azonban a tudatos fényválasztás éppoly fontos. Egyrészt gyakorlati szempontból, hiszen senki se szeret egy kényelmetlen sarokban olvasgatni este, azért mert csak ott van olvasólámpa, de a túlzott fényerő is kellemetlen lehet, akárcsak egy kórteremben. 

Scandinavian-apartment-31.jpg

A szoba közepét elfoglaló mennyezeti lámpa legyen karakteres, felesleges megpróbálni elrejteni. Nem feltétlenül áll minden embernek és lakásnak jól a képen látható merész összeállítás, de adhat némi bátorságot a választáshoz. Természetesen ez még kevés egy szoba bevilágításához, 1-2 jól elhelyezett állólámpával máris közelebb kerülünk egy lakható térhez. 

Scandinavian-apartment-91.jpgScandinavian-apartment-61.jpg

A hálószobában szinte kihagyhatatlan, hogy az ágy fölé vagy mellé ne kerüljön egy-egy olvasólámpa. 

Tipp: A sima fehér felületeket nagyszerűen megtöri és némi izgalmat csempészik bele a fény. Ezért a nagy üres felületekre szereljetek fel néhány apró lámpát, amit a hangulat kedvéért bármikor fel lehet kapcsolni. 

Scandinavian-apartment-81.jpg

Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legfontosabb fényforrásunk az, ami a természetből érkezik, ezért csak akkor takarjuk el sötét függönnyel az ablakot, ha muszáj. 

Scandinavian-apartment-181.jpgScandinavian-apartment-101.jpgScandinavian-apartment-111.jpgScandinavian-apartment-141.jpgScandinavian-apartment-191.jpgScandinavian-apartment-151.jpgScandinavian-apartment-161.jpg

fotók: Freshome