Francia színlecke

Francia színlecke

2013. feb 10.

Nehéz szavakkal átadni és megérteni, hogyan lehet ízlésesen színeket vinni otthonunkba. Korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy a falakat érdemes fehéren hagyni, és inkább a kiegészítőkre koncentrálni. A franciáknak és a skandinávoknak ez valahogy nagyon megy... szinte zsigerből jön a jó ízlés (nyilván vannak kivételek).

Ahelyett, hogy hosszasan ecsetelném, miként lehet frissé és színessé tenni a lakást, anélkül, hogy egy életre undort kapjunk a lila falaktól, inkább néhány példát gyűjtöttem össze, amelyek tökéletesen átadják ezt. 

Egy kevéske rózsaszín és egy leheletnyi sárga tölti meg frissességgel az egyszerű vidéki étkezőt. A La Courne konyha patinás fémes asztalát ruhába öltöztetett, puha pamut székek veszik körbe. Az asztalon Christiane Perrochon sárga tányérjai  és vizes poharai sorakoznak, felettük három Baccarat kristály lámpa lóg. Hát nem tökéletes?

szin01.jpg

szin03.jpg

A hálószobában az étkező színei ismétlődnek, amelyhez hozzájárul az ablak előtt álló fa zöldje is. 

szin02.jpg

Rábukkantam egy csodálatos göteborgi lakásra is, amely tökéletesen mutatja be azt, hogy miben rejlik a skandináv stílus gyönyörűsége. A körülbelül 100 négyzetméteres otthont a finom részletekre odafigyelve rendezték be, ötvözve a modern és a felújított régebbi darabokat.

szin09.jpg

A nyitott konyha elkülönül az étkezőtől, amelyben a kandalló ragadja meg az ember tekintetét. A lakáshoz két kisebb erkély is tartozik. Innen lehet bejutni a tágas és nem túlzsúfolt nappaliba. Az ablakokon nincsen függöny, ami tovább erősíti a letisztult tér érzetét, amely szinte egynek tűnik a kinti környezettel. És ami a lényeg, minden fehér, kivéve a mozgatható tárgyakat.

szin04.jpgszin05.jpgszin08.jpgszin06.jpgszin07.jpg

És most nézzük, hogy csinálják ezt északon!

Stockholm

szin10.jpgGöteborg

szin11.jpg

Ugyanitt egy másik otthon:

szin12.jpgszin13.jpgszin14.jpg

fotók: Cote Maison, Freshome