4 országosra bővült a Gombold újra!

4 országosra bővült a Gombold újra!

2013. feb 05.

A mai sajtótájékoztatón kiderültek az idei Gombold újra pályázat részletei. A Design Terminál harmadik alkalommal hirdeti meg a kortárs öltözéktervezési pályázatot. Újdonság, hogy közép-európai szintűre növekedett a pályázat, ugyanis idén már cseh, lengyel, szlovák és magyar kulturális értékek által ihletett munkákat várnak.

gombold.jpg

Tehát 2013-ban a tematika nemzetközivé tétele mellett döntöttek a szervezők, és Gombold Újra! / Közép-Európa néven írják ki a pályázatot. A cél az, hogy a kreatív iparágak területén erősítsék a regionális együttműködés gondolatát, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nagyközönség mellett a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek. Az inspirációs forrásokon kívül a záróeseményen is megjelenik a négy ország, ugyanis vendégül látják Csehország, Lengyelország, és Szlovákia fiatal divattervezőit is, hogy bemutassák 2013/2014 őszi-téli kollekcióikat.

Kovács Zoltán, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Gombold újra! első két évében a hagyományteremtés volt a cél, most pedig itt az ideje a továbblépésnek: hogy átlépjük az országhatárt – elsőként a régióba. 

A jelentkezők „Newcomers”/Új tehetségek és „Oldhands”/ Feltörekvő tervezők kategóriában indulhatnak, mindkettőben választhatnak az Öltözékkollekció, illetve a Kiegészítőkollekció tervezése közül. A pályázók feladata, hogy közép-európai - cseh, lengyel, magyar, szlovák - kulturális értékek által inspirált, ugyanakkor a mai ízlésnek megfelelő, kimagasló színvonalú ruhadarabokat, vagy kiegészítőket tervezzenek. A megadott inspirációs forrásokból kiindulva 5 darabos kortárs öltözékkollekcióval, vagy kiegészítő-kollekcióval pályázhatnak a résztvevők.

 Anh Tuan, tervező nem csupán a pályázat döntőzsűrijének tagja, de az ő kreációi is felvonulnak a júniusi záróeseményen a meghívott tervezők bemutatóján. Véleménye szerint a Gombold újra! Közép-Európa jelentőségét az adja, hogy a régió divatszakembereinek lehetőséget teremt a találkozásra és a közvetlen kapcsolatteremtésre, mindez pedig egy lépés abba az irányba, hogy Budapest valóban regionális divatközponttá váljon.

anh tuan.jpg
A pályázaton való részvételhez 2013. április 2-ig a www.gomboldujra.hu oldalon kell regisztrálni, és a pályázati anyagokat feltölteni.

A záróeseményt június 8-án szombaton rendezik meg a Millenárison, amit Central European Fashion Days néven vezetnek be a nemzetközi közönség körében. A program magában foglalja majd a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjét, a régió országaiból meghívott tervezők bemutatóját, a szakmai konferenciát és vásárt is.

fotók: Facebook