Háznak álcázták a New York-i metró kijáratát

Háznak álcázták a New York-i metró kijáratát

2013. jan 30.

Minden városnak megvannak a maga kisebb-nagyobb titkai.

Fény derült Brooklynéra: az egyik macskaköves utcában található házat érdemes alaposan szemügyre vennie az arra járónak. Bár első ránézésre a Joralemon Street 58. alatt álló ház egy normális téglaháznak tűnik, mégsem átlagos épületről van szó. A sötét ablakok mögött ugyanis több mint 100 éve nem lakik senki. A ház nem lakóépület, hanem egy titkos metró kijárat és szellőztető, amelyet a környezetbe illő módon álcáztak. 

newyork01.jpg

A ház közvetlenül a New York-i metró 4-es és 5-ös vonala felett áll. Ha sikerülne bejutni, akkor az ember betonpadlóval és barlangszerű terekkel találkozna, sötétség uralkodik odabent, az ablakok ugyanis valójában tükröződő műanyag lapok. 

Ahogy az várható, a szomszédok gyakran látnak sisakos "furcsa alakokat" mozgolódni a verandán az éjszaka közepén. A környéken lakók számára nyílt titok a szokatlan ház, ám arról nem sokat lehet tudni biztonsági okokból. 

newyork02.jpg

Az épület 1847-ben még lakóház volt, azonban 1908-ban, a metró építésnél megvásárolta a Városi Közlekedési Hatóság (Metropolitan Transportation Authority). Sokáig egyszerűen az ablakokon engedték ki a ventilátorok által fújt levegőt, ám a 90-es években úgy döntött a hatóság, hogy némileg "szomszéd barátabb" lesz. Amikor új lakók költöztek a szomszédba, akkor kitakarították a nem használt hátsó kertet és kedvezményes áron bérlésre ajánlották az új lakóknak, akik így kiterjeszthették udvarukat. 1999-ben a szomszédság és a nevezetességek megőrzéséért felelős Bizottság nyomására az MTA teljesen felújította a homlokzatot. Az ipari acél redőnyök, melyeken keresztül füst gomolygott az utcán, teljesen eltűntek, és helyüket átvették az álablakok. A szellőzőnyílásokat áthelyezték az épület tetejére. 

Az nem teljesen egyértelmű, hogy mikor vált a hely vészkijárattá is ventilátor park mellett, de valószínűleg 9/11 után történhetett. Ha bármi gond lenne a mélyben, akkor az utasoknak 9 emeletet kéne fellépcsőzniük ahhoz, hogy elérjék a kijáratot. Ekkor egy ablaktalan szobába érkeznek, ám az ajtó már nyitva áll. 

Nem ez az egyetlen ilyen ház a világon. A londoni Hyde Parktól nem messze található az álház angol testvére, sőt rögtön kettő. Az 1860-as években alakították ki a metrót, ekkor elkezdték bontani az ott álló épületeket, hogy alagutat tudjanak ásni. Amikor készen lett, úgy döntöttek, hogy nem építik újra a lakóházakat... Ha valaki ma alaposan szemügyre veszi a Leinster Terrace 23 és 24-es számú házakat, akkor észreveheti, hogy valójában egy üres homlokzat előtt áll, amely a kongó lyukat takarja.

london01_1.jpglondon02_1.jpg

Egy helyi pletyka szerint egyszer egy csaló vissza is élt a helyzettel. Drága báli jegyeket adott el az álház címére, ahol egyik este meg is jelentek a kiöltözött vendégek, ám nagy meglepetés érte őket, amikor megpróbáltak bejutni a házba...

 

források: The New York Times, Urban75

fotók: Katt a képekre