Titkos kert Párizs felett

Titkos kert Párizs felett

2013. jan 24.

A rue Faubourg Saint-Honoré 24-es számú ház tetején -ahova Charles-Émile Hermès 1880-ban áthelyezte apja lószerszám gyártó műhelyét- terül el egy aprócska, ám annál szebb kert, ahonnan kitekintve egész Párizs az ember lábai előtt hever.  

hermesjardin2.jpg

A mesés környezet igazi kis zöld oázis a nagyvárosban, amelyhez a hátteret az Eiffel-torony és a kékes színű tetők nyújtják. Ott fent már nem hallható Párizs zaja, a mindennapos nyüzsgés, helyette egy egész családnyi énekesmadár csiripel nyáron az almafán. 

hermesjardin1.jpgHermèsjardin6.jpg

A "jardin sur le toit" (egyszerűen kert a tetőn) a luxus parfümökről ismert Hermès család tökéletes privát édenkertje, amely a családfő irodája fölött van, így nem kell sokat sétálnia egy kis pihenőért a parfümkészítési munkák közben. Már ha itt tud pihenni az 'orr', ugyanis a kert csak úgy burjánzik a virágoktól: rózsák, zsályák, hibiszkusz, galagonya, rozmaring, magnóliák, liliomok, no és persze az almafa. A rengeteg növényről Yasmin, a kertész gondoskodik, akinek saját bevallása szerint ez a kert az élete.

Eredetileg a kert nem az ebédszünetben történő gyönyörködésre jött létre, hanem a második világháború alatt burgonyát termesztett itt a család. A franciák felszabadulását követően a kert is virágozni kezdett, míg el nem érte mai formáját. A menedék olyannyira kedves a család számára, hogy egy parfümöt is elneveztek róla. 

Hermèsjardin5.jpghermesparfumeurJeanClaudeEllena.jpgHermèsjardin4.jpghermesjardin3.jpg

Sajnos csak keveseknek adatik meg, hogy személyesen is lássák a kertet, ám annál több embernek adott már ihletet... 

PhilipDumas-Emilegrandson.jpg

Philip Dumas műve.

fotók: Quentin Bertoux

forrás: Messy Nessy Chic