Illatosítsd otthonod természetesen

Illatosítsd otthonod természetesen

2013. jan 14.

Az otthon illata egy olyan emlék, ami szinte beleivódik az ember agyába. Télen ráadásul duplán fontos a számomra, hogy kellemes illat legyen a lakásban, hiszen ilyenkor minden ablak zárva van. A dolgom azonban nem könnyű, mert a boltokban kapható mesterséges illatanyagoktól általában inkább fejfájást kapok, mintsem jó közérzetet. Arról nem beszélve, hogy tele vannak olyan káros anyagokkal, amelyek sokaknál asztmát vagy allergiát okozhatnak…

illat01.jpg

Szerencsére létezik természetes módja a levegő kellemesebbé tételének, csak finom fűszerek, fűszernövények és gyümölcsök kellenek hozzá. Ha egy vízzel teli lábosban feldobunk lassú tűzön főni néhány gyümölcsöt, akkor a gőze hamarosan kellemes illattal tölti meg a levegőt.

Nem véletlen tehát, hogy az ingatlanügynökök gyakran tanácsolják azt az ügyfeleknek, hogy mielőtt megérkezik a potenciális vásárló, süssenek egy finom süteményt vagy főzzenek egy adag forralt bort. No nem azért, hogy együtt elfogyasszák, hanem pusztán az illata miatt, ami erőteljesen meghatározhatja az első benyomást.

A cél tehát nem az, hogy sokat költsünk extraságokra, hanem az, hogy úgy teremtsünk pozitív környezetet, hogy közben kíméljük az időnket, energiánkat és a pénztárcánkat is.

illat02.jpg

Mivel illatosítsuk természetesen a szobákat?

  • citrus: A citrusfélék sokkal erőteljesebbek és tartósabbak, mint más gyümölcsök, ráadásul nagyon friss, nyárias illatuk van.
  • gyógynövények: bármelyik gyógynövény alkalmas az illatosításra, de a keményebb, fás szárúak a legjobbak. Kedvenceim a rozmaring és a kakukkfű.
  • fenyő vagy cédrus gallyak: bár én annyira nem kedvelem, de fenyőnek és cédrusnak alapvetően nagyon friss illata van, ami könnyedén árasztja el a szobát.
  • kivonatok: egy kis vanília vagy mandula kivonat csodákra képes, míg a menta frissességet teremt. Természetesen a kivonat helyett igazi vanília rudat is elhelyezhetünk a szobában, de az jóval drágább, ételbe is kétszer meggondolom, hogy használjam-e…
  • fűszerek: mindegy, hogy őrült vagy egész formában használjuk. Az egész fűszer jobban néz ki, ha az illatos vizet a szobában helyezzük el. Úgy vettem észre, hogy a fahéj rúd és az egész szegfűszeg illata a legtartósabb. Ráadásul a fahéj rudakat öblítés után többször is fel lehet használni.

Azt, hogy ki hogyan kombinálja az elemeket egymással, mindenkinek az egyéni ízlésére bízom.

fotók: Theyummylife.com