A legfurcsább otthonok

A legfurcsább otthonok

2013. jan 09.

Ha az ideális otthonra gondolok, akkor kényelmes, designos szobák jutnak az eszembe. Azonban nem vagyunk egyformák, és vannak olyan emberek, akik úgy érzik jól magukat, ha különc, sőt olykor már bizarr otthonban élhetnek.

A Keret House néven elhíresült lakást úgy tartják számon, hogy ez a világ legvékonyabb otthona. Egy művész székhelyéül szolgál, aki csak hetente néhány napig lakik ott. Ezen nem is lepődhetünk meg látva a szűk teret. A tervező munkáját az izraeli író, Etgar Keret inspirálta, aki rendkívül rövid műveket írt. A lakás ennek megfelelően szintén elég "rövidke", bár megtervezése így is három évbe telt. 

Bár a minilakás rendkívül szűk, fotók alapján mégis világosnak és "levegősnek" tűnik a tetőn beáramló természetes fénynek köszönhetően. 

keret01.jpgkeret02.jpgkeret03.jpgkeret05.jpgkeret04.jpgkeret06.jpg


A Keret-házban szinte mozdulni sem lehet, máshol viszont tágas kosárlabda vagy gördeszkapálya várja a hazatérőt.

kosarlabda.jpgdeszkas.jpg

Faházból rengeteg félével lehet találkozni, de a most következő biztos, hogy ritkaság. Bár a formája alapján elsőre nem lehet megmondani, hogy egy lakóházról van szó, ebben az oregoni építményben bizony élnek. 

A házat Robert Harvey Oshatz tervezte, aki ügyelt arra, hogy a mű maximálisan integrálódjon a környezetébe és harmóniában legyen a természettel. Bár lehet ránézésre nem egyértelmű, de a ház a zene fizikai leképezése is egyben, amit a dinamikus design fejez ki. 

fa01.jpgfa02.jpgfa03.jpgfa04.jpg

A természetnél maradva a kagylók is többeket megihlettek, bár ezek a faházzal ellentétben nem szeretnének belesimulni a környezetükbe. Az építményekben nehéz sarkokat találni, minden kanyarog és csavarodik. 

kagyló02.jpgkagyló03.jpgkagyló05.jpgkagyló04.jpgkagyló06.jpgkagyló07.jpgkagyló08.jpg

Persze nem csak a föld felszínre lehet építkezni, vannak olyanok, akik inkább az alatt érzik jól magukat. A Make Architects által tervezett és épített ház más szempontból is érdekes. A szobákat a középpontot képező konyha köré helyezték el, és mindegyik egy-egy sziromra hasonlít, így végül egy virág formát ad ki. 

virág01.jpgvirág02.jpgvirág03.jpg

Melyiket tudjátok elképzelni otthonotokként? 

 

fotók: Homedit