Milyen hatással vannak a színek otthonunkra?

Milyen hatással vannak a színek otthonunkra?

2013. jan 06.

A színeket nem lehet véletlenszerűen kiválasztani, ha lakberendezésről van szó. Minden árnyalat különböző hatással van a hangulatunkra, felvidít, megnyugtat, más-más érzelemmel tölti el a lakásba belépőt. Némelyik növeli a térérzetet, másik viszont szűkíti. 

Elsőként tisztában kell lenni azzal, hogy az elsődleges színek a sárga, a piros és a kék. Ha ezeket kombináljuk, akkor jönnek létre a másodlagos színek: a zöld, a narancssárga és a lila. Amennyiben az elsődleges színeket másodlagosokkal keverjük, akkor újfajta árnyalatokat, harmadlagos színeket kapunk. 

szinkor.jpg

Néhány tipp a színválasztáshoz

1. Terv nélkül nincs semmi! Gondold át, hogy milyen tevékenységeket végzel otthon és melyik helyiségben! Találd ki, hogy mi a célod a színválasztással, milyen hatást szeretnél elérni! Például a hálószoba a nyugalom és a pihenés tere, ám a nappali lehet bulizós, családias, vagy például városias, vidékies, vibráló vagy nyugtató.

2. Figyeld meg, hogy mikor süt be a nap a szobákba, melyik napszakban és milyen irányból! Ha világos a lakás, akkor több lehetőség van a színválasztásra, hiszen a sötét otthont nem tanácsos tovább sötétíteni.

3. Mérd fel, hogy milyen nagy az adott szoba! Ettől is függ az, hogy világos vagy sötét színeket használsz. Az élénk színek növelik a teret, míg a sötétebb színek szűkítik és "kuckósabbá" teszik.

4. Ahelyett, hogy hetekig töprengnél a tökéletes falszín kiválasztásán, inkább koncentrálj a könnyebben cserélhető elemekre, mint például a párnákra, tányérokra vagy a szőnyegekre. Megkönnyíted a saját dolgodat, ha később másik szín felé húz a szíved. A lakásomban korábban a piros szín volt az uralkodó, ám az elmúlt néhány év alatt némileg megváltozott az ízlésem, és most apránként igyekszem a kéket előtérbe helyezni.

Minden ember máshogy érzékeli a színeket. Általában hasonlóképpen reagálnak, ám nem ugyanúgy hat. Például a fekete egyes embereknél a gyász és a szomorúság színe, míg mások számára az elegáns megjelenés, a letisztultság, vagy merészség jelképe. Éppen ezért komplexen, egészében kell átlátni a szobákat átjáró színeket, nehogy tévútra lépjünk.

Barna

A barna szín a természetesség és a kényelem érzetét közvetíti. Általában feketével, sárgával, szürkével, zölddel, pirossal és lilával mutat jól, bár én nagyon szeretem kékkel párosítani. Mivel nem található meg önállóan a színskálán, semleges színként tartjuk számon. Nagyon kellemes, és olyan finom dolgokat juttat az eszünkbe, mint a kávé, a csokoládé vagy a torta. A természetben gyakran megtalálható a zöld mellett, a belső építészetben pedig mélységet és melegséget ad. 

A barna bútorszövet, parketta, a fényezetlen fa felületek vagy a gyapjú szövetek minden esetben jó ízlésről árulkodik, és rusztikus hatást ér el. 

brown02.jpgbrown01.jpg

Fehér

Az utóbbi időben nagy kedvencem lett a fehér szín. Nem véletlenül, hiszen tiszta, nyugodt és friss hatást kelt a lakásban. Ha a falon, bútoron vagy a padlón használjuk, akkor növeli a teret és élénkítő frissességgel tölti meg a szobát. Ha nem szeretnéd, hogy nagyon vakító legyen a lakás a sok fehértől, akkor párosítsd semleges színekkel. Nagyon jól mutat feketével, barnával és szürkével, az erőteljesebb árnyalatok pedig feldobják, például izgalmas lehet pirossal.

white03.jpgwhite01.jpgwhite02.jpg

Fekete

A fekete nagyon elegánssá és merésszé teszi a lakást, de ehhez ügyesen és mértékkel kell használni, különben valóban eléggé gyászossá teszi a környezetet. Én szívesen használom az utóbbi időben, első sorban párnákon.

black03.jpgblack02.jpgblack01.jpg

Piros

A piros az erőt és az energiát jelképezi, a tűzet és a forróságot. A hatására az emberek általában fizikailag is jobban érzik magukat, hiszen cselekvésre buzdít.

Egyből megragadja az emberek figyelmét, ezért óvatosan kell bánni vele. Ha például van egy kanapéd, amin dolgozni szoktál, akkor tegyél rá egy piros takarót, és máris nagyobb energiával fogsz leülni rá és nekikezdeni a tennivalóknak. Vagy cseréld le a bögrédet élénk pirosra, és máris jobban indul majd a reggel! Azonban vigyázz, hogy ne ess túlzásba, mert az energikus piros könnyen agresszívvé válhat!

red01.jpgred02.jpgred03.jpg

Rózsaszín

Talán ez az általam legkevésbé kedvelt szín. Pedig friss, finom hangulatot ad a lakásnak. A legtöbb országban nőies színként tartják számon, és gyakran kislány szobákban használják. A lakberendezésben megnyugtató és kényelmes hatást tulajdonítanak neki. 

pink02.jpgpink01.jpgpink03.jpg

Kék

A ragyogó kék serkenti az elmét és tiszta gondolkozásra sarkall, míg a lágyabb kék megnyugtat és segíti a koncentrációt.

Mivel a kék szín intellektuálisan is befolyásolhatja az embert, így az olyan díszítő elemek, mint a kék függöny vagy takaró, remekül működik egy irodában, vagy egy olyan helyiségben, ahol gyakran folytatunk beszélgetéseket. Ha azonban úgy döntünk, hogy szeretnénk sok kéket elhelyezni, akkor ügyeljünk arra, hogy némi narancssárgát és sárgát is vigyünk a térbe, különben túlságosan hűvös hatást érünk el.

blue02.jpgblue01.jpgblue03.jpg

Lila

A lila a luxus és a fényűzés érzetét viszi az otthonba. Kékes árnyalata derűs és nyugodt, míg a vöröses szinte uralja a szobát. 

purple02.jpgpurple01.jpg

Sárga

Érzelmileg ösztönző, ezért növeli az optimizmust és a kreativitást, azonban vigyázni kell vele, mert könnyen kiválthatja épp az ellenkezőjét is. Vitathatatlanul a sárgának van a legerősebb pszichológiai hatása, így olyan árnyalatot kell választani, ami könnyen harmonizál a többi színnel is, például kanári sárgát, vagy aranyszerűt. A sárga jól mutat a nagy családi konyhákban, optimista hangulatot kölcsönözve annak.

yellow03.jpgyellow02.jpgyellow01.jpg

Zöld

Az első dolog, ami a zöldről mindenkinek az eszébe jut, az a természet. Nyugtató hatású, hiszen egészséges növényzetet és az éhínségmentességet jelzi.

A legjobb módja, hogy zöld színt vigyél otthonodba, ha elhelyezel néhány növényt. Ha minden reggel rohanva indulsz, akkor hozz létre magad körül egy nyugodt zugot a fürdőszobában elhelyezett zöld törülközőkkel, így frissen és fiatalosan kezdődik a nap.

green01.jpggreen02.jpg