Eladó Oscar Wilde egykori háza

Eladó Oscar Wilde egykori háza

2013. jan 01.

Oscar Wilde rúzsnyomokkal teli sírját látva el lehet képzelni, hogy milyen hisztérikus érdeklődés övezi az egykori otthonát, ami most kerül piacra.

Az író ebben a Chelsea-ben található, Tite Street-i vörös téglaházban vetette papírra a leghíresebb műveit. Itt vált századvégi hírességgé, majd szembesült látványos – és még ma is borzongató – bukásával.

wilde01.jpg

1884-ben költözött az épületbe új feleségével, Constance-szal, és 1895-ig élt a falak közt. Ekkoriban az utca még egy kifejezetten bohém környéknek minősült, ahol rengeteg festő és író élt, akik közül sokan – köztük Wilde is – erkölcsi gátak nélkül, szinte bármit megengedtek maguknak. Ezzel szemben manapság az ország egyik legdrágább és legnyugodtabb lakhelyének számít.

Az író állítólag azért kötődött otthonához, mert édesanyja a közeli Oakley Street-en lakott, éjszakánként pedig a környéken fellelhető színésznők társaságában múlatta az időt. Egyikőjükkel reggel is összefutott az utcán, amiről így emlékezett meg művében:

“The street that on a wet and dreary morning had vouchsafed the vision of Lady Macbeth in full regalia magnificently seated in a four-wheeler can never be as other streets; it must always be full of wonderful possibilities,”

wilde02.jpg

Wilde az egyik földszinti szobában írta meg (többek között) botrányos regényét, a Dorian Grey arcképét. A házban mindössze egy hálószoba van, tölgyfa padló és magas mennyezet. Mindez majdnem egymillió háromszázezer fontért keres új gazdát.

A ház egyébként több volt puszta otthonnál. Wilde egyfajta kirakatként mutatta be, ugyanis Amerikában belső építészeti előadásokat tartott, amelyek John Ruskin és William Morris tanaira támaszkodtak. Megbízta az építész Edward Godwint és a művész Whistlert, hogy alakítsák át otthonát a tanításai szerint.

wilde03.jpg

“Van egy, a fehér különböző árnyalataiban pompázó étkezőm, sárga selyemmel hímzett fehér párnákkal: a hatás csodás és gyönyörű szoba.” – jellemezte lelkesen otthonát. Számos lenyűgöző elemmel találkozhatott, aki ide belépett: kék, festett sárkányok, gipszből készült pávatollak, William Morris függönyök, fekete és fehér bambusz székek, és Whistler velencei tanulmányai a falon.

Sajnos bebörtönzését követően felesége elhagyta, fiait elvették tőle, csődbe ment, házát és vagyontárgyait elárverezték, és ezzel a gyönyörűen berendezést is széthordták. Design iránti szenvedélye azonban haláláig elkísérte Wilde-ot, amikoris állítólag rápillantott a halálos ágyát körbevevő falakra, és azt mondta: “Ez a tapéta lesz a vesztem – egyikünknek távoznia kell!”

wilde04.jpg

Aki úgy érzi, hogy versenybe szállna a ma már modern bútorzatú ház megvételéért, az ITT talál róla részleteket :)

forrás: Telegraph, Wikipedia, JohnWood