70 év után tárult fel egy párizsi otthon

70 év után tárult fel egy párizsi otthon

2012. dec 30.

Hetven éven át maradt lakatlanul egy párizsi otthon… gondosan bezárva, a számlák kifizetve, így igazán senkinek sem tűnt fel a rejtélyes lakás – olvastam a Telegraph cikkében.

timecapsuleapt2.jpg

Az ajtó mögött igazi századfordulós kincsek lapultak, többek között a 19. századi olasz festő, Giovanni Boldini alkotása. A lakás tulajdonosa, egy nő, még a második világháború előtt Franciaország déli részére utazott, és onnan soha többé nem tért vissza.


timecapsuleapt6.jpg

timecapsuleapt5.jpg

timecapsuleapt4.jpg

timecapsuleapt3.jpg

Két évvel ezelőtt, 91 éves korában elhunyt, így az örökösök beléptek az évtizedek óta érintetlen, pókhálóval borított lakásba. És hogy mit találtak az orrfacsaró öreg porszagon kívül? Például a konyhában egy régi kandallót és egy kőből készült mosogatót, a szobában pedig egy kitömött struccot, egy világháború előtti Miki egér figurát és egy csodás fésülködő asztalkát. Azonban a szemtanúk a leglenyűgözőbbnek a rózsaszín ruhás nő festményét mondják. Nem csoda, hiszen ez egy Boldini mű, amiről később kiderült, hogy a lakás tulajdonosának nagyanyját ábrázolja.

timecapsuleapt7.jpg

A múzsát egyébként Marthe de Floriannak hívták és egy igencsak körberajongott színésznő volt. Rengeteg levelet kapott -többnyire férfi – csodálóitól, akiknek az üzeneteit gondosan megőrizte. Ezek is a lakásban porosodtak. Rajongói közt volt a 72. francia miniszterelnök, George Clemenceau, és természetesen maga Boldini is. A festményt végül 2.1 millió euróért adták el egy árverésen.

fotók: GETTY